Protetică

Protetica este o ramura a medicini dentare care se ocupă de lucrări dentare fixe si mobile.Lucrarile protetice se pot efectua din materiale metalo-ceramice,integral ceramic,lucrari protetice pe implanturi,lucrari protetice din rasin acrilice.

Protetica dentară este împărțită în protetică mobilă și protetică fixă.

veneers
veneers 1

Fatete dentare

Fațetele dentare reprezintă pelicule foarte fine din ceramică de înaltă rezistență și durabilitate, care sunt aplicate pe suprafața vestibulara a dinților pentru îmbunătățirea aspectului acestora. Fațetele dentare sunt indicate pentru a acoperii imperfecțiunile –dentare, dinți fracturati, cu diferite depuneri si incolorati, obturații (plombe) multiple sau chiar defecte de poziționare a lor și închiderea spațiilor dentare.

Fațetele ceramice dentare sunt restaurări protetice foarte subțiri, cu grosimi de aproximativ jumătate de milimetru, care acoperă anomaliile dinților naturali pe suprafața vestibulara a dinților. Tratamentul prin fatete este recomandat în următoarele cazuri:dinți fracturați sau care prezintă diasteme ,dinți cu anomali minore de forma si pozitie, dinti cariati s-au probleme in culoare, etc.

Coroanele dentare

Coroanele dentare confectionate din materiale metalo ceramica s-au intergral ceramic sint indicate la pacienti care prezinta lipsa a unui s-au mai multor dinti in cavitatea bucala. Avantajul tratamentului prin coronae dentare este ca e o lucrare fixa in cavitatea bucala si ofera o estetica si functionalitate foarte buna pacientului.

Tratamentul cu coronae dentare sint indicate atunci cind pacientul are lipsa unul s-au mai multi dinti. Pacientul trebuie s-a prezinte conditi bune in cavitate bucala pentru I sa oferi un tratament cu coronae dentare. Tratamentul cu coroanre dentare se poate face prin sleifuirea dintilior prezenti ,s-au prin implanturi dentare . In ambele cazuri pacientul trebuie sa ofere bune conditi pentru tratament.

Dupa sleifuirea dintilor s-au confectinarea implatului dentar urmeaza amprenta.

Coroanele metalo ceramice sint confectionate din metale nobile ca de exemplu crom-cobalt,legura de aur etc, pe cind coroanele itergral ceramic sint confectionate printr-o tehnologie CAD/CAM.

metallkeramik_krone(1)
metal ceramic

Metal keramičke krunice/mostovi

Metal-keramičke krune su sve one krune kojima je baza napravljena od metala, a spoljni vidljivi sloj od keramike ili porcelana. Kao bazu za metal-keramičke krune najčešće se koristi legura kobalt kroma,dentalno zlato ili titan.

Postoji metal keramika, dentalno zlato keramika i titan keramika.

Metal keramika – baza krunice napravljena je od legure metala (krom, kobalt i nikal) i u potpunosti je prekrivena keramikom te metal neće biti vidljiv. Glavna prednost ovog materijala u odnosu na druge je u njegovoj pristupačnoj ceni.

Dentalno zlato keramika –  Zlato je najkvalitetniji metal a ujedno i materijal za izradu metalnih konstrukcija u dentalnoj medicini. Ređe se upotrebljava zbog visoke cene. Zbog svoje čvrstoće i konzistentnosti, često se koristi u pokrivanju pretkutnjaka i kutnjaka gdje su prisutne jake žvaćne sile. Zlatnu bazu u potpunosti prekriva keramika.

Titan keramika – radi se o izuzetno kvalitetnom i laganom materijalu. Titan je potpuno inertan metal koji ne izaziva nikakve alergijske reakcije. Titan je izrazito čvrst i otporan metal,a glavna mu je prednost mala težina, pogotovo u porođenju sa zlatom ali i kobalt krom legurom. Najčešće se koristi za konstrukcije na implantatima. Također je u potpunosti prekriven keramikom.

Bezmetalne keramičke krune

Bezmetalne zubne krune su vrhunac moderne stomatologije te u zadnjih nekoliko godina postaju standard kod visoko estetski restorativnih radova te radova u frontalnom delu čeljusti. Najbolje rezultate daju posebno kada se kruna postavlja na prirodni brušeni zub.

CAD/CAM (Computer Assisted Design/Computer Aided Manufacturing) računalna obrada otiska/modela i izrada protetske konstrukcije pomoću računalnog programa.

Konstrukcije izrađene ovakvim načinom obrade smanjuju mogućnost ljudske greške, izrazito su precizne i pružaju nam mogućnost primjene materijala koji nam do sada nisu bili dostupni radi fizičkih karakteristika samih materijala.

Cirkon – materijal koji se odlikuje visokom čvrstoćom i biokompatibilnošću, a u isto vrijeme pruža prirodni izgled zuba. Materijal odlično propušta prirodnu svetlost te će dati vrhunske rezultate bez obzira postavlja li se na prirodne brušene zube ili na implantate. Zbog svoje čvrstoće koristi se kako u prednjoj tako i u stražnjoj regiji te je pogodan za izradu mostova.

E-max ili potpuna keramika. Materijal visoke prozirnosti, translucentnosti i sposobnosti imitacije prirodnog zuba. Prvenstveno se stavljaju na izbrušene prirodne zube kod restauracije frontalne regije. Ukoliko su izbrušeni zubi lepe bele boje, ovaj materijal će dati najbolje rezultate.

afb31d

Inlays Onlays Overlays

Kada zubna kruna ima veliko oštećenje uslijed delovanja karijesa ili traume koje nije moguće sanirati ispunom, a još uvijek ima dovoljno zdravog čvrstog tkiva koje se može iskoristiti za sanaciju, tada koristimo inlay ili onlay ili owerlay nadogradnju. Zavisno od vrste oštećenja i koje delove zuba je zahvatilo odabira se jedan od ova tri elementa.

Inlay i onlay se rade u zubotehničkoj laboratoriji prema otisku pripremljenog zuba. Mogu biti izrađeni od kompozita, keramike ili zlata.

U slučajevima kada iz različitih razloga nije moguće ugraditi fiksnu protetsku nadogradnju, mobilna protetika nudi adekvatno rješenje.

Mobilni protetski rad je svaki onaj rad koji pacijent može samostalno izvaditi iz usta.

Mobilne proteze mogu biti potpune (totalne) proteze ili delimične (parcijalne) proteze. Potpune proteze mogu se usidriti na impalantate.

Prednost mobilnih protetskih radova je svakako njihova pristupačna cena i jednostavnost izrade.

Potpuna (totalna) proteza

Potpuna proteza nadoknađuje nedostatak zuba i tkiva kod potpune bezubosti. U slučaju da se pacijentu mora izvaditi nekoliko preostalih zuba najprije se izrađuje imedijatna (privremena) proteza za zube koja se nosi sve dok tkivo ne zaceli te se čeljust u potpunosti ne formira.

Osnovni nedostatak u odnosu na fiksna i polufiksna rješenja je daljnje propadanje zubne kosti u čeljusti. Dodatni problem je nedostatak elementa za koji se proteza može bar malo učvrstiti što će povećati njenu nestabilnost. U ovom slučaju jedina stabilnost proteze može biti veštačko nepce koje će stvoriti vakuum između veštačkog i prirodnog nepca. Navikavanje na ovakvu mobilnu protezu (veštački zubi) je sporo i kao posledicu može imati učestali osećaj nelagode ili nagona na povraćanje te otežanog govora.

Delimična (parcijalna) proteza

Delimične proteze se koriste za nadoknađivanje više zuba u slučaju da je nemoguće izraditi most. Delimičnu ili parcijalnu protezu koristimo kada pacijentu nedostaje nekoliko zuba, ali ne svi.

Koristi se kao rješenje kada ne postoji mogućnost izrade mosta ili ugradnje zubnih implantata te kada pacijent želi ekonomičniji odnosno jeftiniji protetsku nadogradnju.

Proteza može biti u potpunosti izrađena od akrilata, no preporučuje se metalni kostur na koje se postavlja veštačko tkivo i zubi. Ova proteza se pričvršćuje kvačicama za zdrave zube.

Danas smo u mogućnosti izraditi tzv savitljive parcijalne proteze sa kvačicama u boji zuba.

Ugodnije su za nošenje a metalne kvačice koje pričvršćuju protezu zamjenjene su elastičnim kvačicama u boji zuba čime su estetski znatno prihvatljivije.

Zubne proteze na implantatima

Proteze na implantatima kao što i naziv govori, su zubne proteze koje se pričvršćuju na zubne implantate. Zubni implantati se ugrađuju u čeljust i na njih se nadograđuju posebna sidrišta koja kasnije drže zubnu protezu.

U gornjoj čeljusti za izradu zubne proteze  na implantatima potrebno je ugraditi 4 dok u doljnjoj dva su minimum.

PREDNOSTI POLUFIKSNE PROTETIKE

Uslijed gubitka svih zuba dolazi do resorpcije odnosno procesa propadanja kosti čeljusti.

Osim što će upotrebom polufiksnog protetskog rada biti sačuvana kost čeljusti, ovaj rad će pacijentu ponuditi odličnu stabilnost i poboljšati osjećaj sigurnosti koju niti jedan mobilni rad ne može pružiti. Po svojoj definiciji, polufiksni protetski radovi su svi oni radovi koji se postavljaju na zubne implantate bez obzira na koji način bili za njih učvršćeni.

U odnosu na fiksne protetske radove, polufiksni protetski radovi imaju mogućnost vađenja, lakše se mogu reparirati profesionalno očistiti a po potrebi mogu se i napraviti

Color Skin

Nav Mode

ro_RORomână