Protetika

Zubna protetika (protetika zuba) grana je dentalne medicine koja se bavi nadoknadom izgubljenih zuba i mekanih delova usne šupljine potpunim (totalnim) ili delimičnim (parcijalnim) protezama, krunicama, mostovima i fasetama.

Dentalna protetika se deli na mobilnu protetiku i fiksnu protetiku.

veneers
veneers 1

Fasete za zube

Ljuskice za zube (ljuskice,veneers) individualno napravljene keramičke, zirkonkeramičke ili kompozitne fasete, koje se cementiraju na posebno izbrušenu i pripremljenu prednju površinu zuba kako bi se ispravile estetske nepravilnosti (boja, oblik, položaj).

Fasete su minimalno invazivni protetski (estetski) dodaci, kojima se uklanja do 1mm cakline prednje površine zuba. Fasete su indicirane u slučajevima kada želimo korigovati boju, oblik, položaj, veličinu zuba, a služe za zatvaranje prostora među zubima ili kao nadoknada odlomljenih bridova i rubova. U našoj ordinaciji koristimo se dvema najboljim svetskim standardima za izradu faseta.

Zubne krunice i mostovi

Zubne krunice (zubne navlake) i mostovi za zube su individualni protetske nadoknade, služe za estetsku i funkcijsku rekonstrukciju. Nedostatak zuba može dovesti do patoloških promena u zagrizu, pomeranju i naginjanju zuba, oštećenja čeljusnog zgloba, razvoja parodontnih bolesti i nastanka novih karijesa. Zato se koriste veštački zubi.

Koristimo ih kada su prirodni zubi izrazito jako oštećeni i/ili estetski neprihvatljivi. Mogu se postavljati na prirodne brušene zube ili na ugrađene zubne implantate kako bi njima zatvorili otvor koji je nastao u zubnom nizu usled gubitka prirodne krune zuba. Ukoliko se stavljaju na prirodne zube, zube je potrebno prethodno izbrusiti.

Nakon brušenja uzima se otisak preostalog dijela prema kojemu se zatim izrađuje zubna krunica.

Zubni mostovi i zubne krunice izrađeni su od dentalne keramike ili kompozita koji se nadograđuje na konstrukciju koja može biti livena (kobalt-krom, zlatne legure..) ili izrađena CAD/CAM tehnologijom (zirkon, aluminij oksid, titan, kobalt-krom).

metallkeramik_krone(1)
metal ceramic

Metal keramičke krunice/mostovi

Metal-keramičke krune su sve one krune kojima je baza napravljena od metala, a spoljni vidljivi sloj od keramike ili porcelana. Kao bazu za metal-keramičke krune najčešće se koristi legura kobalt kroma,dentalno zlato ili titan.

Postoji metal keramika, dentalno zlato keramika i titan keramika.

Metal keramika – baza krunice napravljena je od legure metala (krom, kobalt i nikal) i u potpunosti je prekrivena keramikom te metal neće biti vidljiv. Glavna prednost ovog materijala u odnosu na druge je u njegovoj pristupačnoj ceni.

Dentalno zlato keramika –  Zlato je najkvalitetniji metal a ujedno i materijal za izradu metalnih konstrukcija u dentalnoj medicini. Ređe se upotrebljava zbog visoke cene. Zbog svoje čvrstoće i konzistentnosti, često se koristi u pokrivanju pretkutnjaka i kutnjaka gdje su prisutne jake žvaćne sile. Zlatnu bazu u potpunosti prekriva keramika.

Titan keramika – radi se o izuzetno kvalitetnom i laganom materijalu. Titan je potpuno inertan metal koji ne izaziva nikakve alergijske reakcije. Titan je izrazito čvrst i otporan metal,a glavna mu je prednost mala težina, pogotovo u porođenju sa zlatom ali i kobalt krom legurom. Najčešće se koristi za konstrukcije na implantatima. Također je u potpunosti prekriven keramikom.

Bezmetalne keramičke krune

Bezmetalne zubne krune su vrhunac moderne stomatologije te u zadnjih nekoliko godina postaju standard kod visoko estetski restorativnih radova te radova u frontalnom delu čeljusti. Najbolje rezultate daju posebno kada se kruna postavlja na prirodni brušeni zub.

CAD/CAM (Computer Assisted Design/Computer Aided Manufacturing) računalna obrada otiska/modela i izrada protetske konstrukcije pomoću računalnog programa.

Konstrukcije izrađene ovakvim načinom obrade smanjuju mogućnost ljudske greške, izrazito su precizne i pružaju nam mogućnost primjene materijala koji nam do sada nisu bili dostupni radi fizičkih karakteristika samih materijala.

Cirkon – materijal koji se odlikuje visokom čvrstoćom i biokompatibilnošću, a u isto vrijeme pruža prirodni izgled zuba. Materijal odlično propušta prirodnu svetlost te će dati vrhunske rezultate bez obzira postavlja li se na prirodne brušene zube ili na implantate. Zbog svoje čvrstoće koristi se kako u prednjoj tako i u stražnjoj regiji te je pogodan za izradu mostova.

E-max ili potpuna keramika. Materijal visoke prozirnosti, translucentnosti i sposobnosti imitacije prirodnog zuba. Prvenstveno se stavljaju na izbrušene prirodne zube kod restauracije frontalne regije. Ukoliko su izbrušeni zubi lepe bele boje, ovaj materijal će dati najbolje rezultate.

afb31d

Inlays Onlays Overlays

Kada zubna kruna ima veliko oštećenje uslijed delovanja karijesa ili traume koje nije moguće sanirati ispunom, a još uvijek ima dovoljno zdravog čvrstog tkiva koje se može iskoristiti za sanaciju, tada koristimo inlay ili onlay ili owerlay nadogradnju. Zavisno od vrste oštećenja i koje delove zuba je zahvatilo odabira se jedan od ova tri elementa.

Inlay i onlay se rade u zubotehničkoj laboratoriji prema otisku pripremljenog zuba. Mogu biti izrađeni od kompozita, keramike ili zlata.

U slučajevima kada iz različitih razloga nije moguće ugraditi fiksnu protetsku nadogradnju, mobilna protetika nudi adekvatno rješenje.

Mobilni protetski rad je svaki onaj rad koji pacijent može samostalno izvaditi iz usta.

Mobilne proteze mogu biti potpune (totalne) proteze ili delimične (parcijalne) proteze. Potpune proteze mogu se usidriti na impalantate.

Prednost mobilnih protetskih radova je svakako njihova pristupačna cena i jednostavnost izrade.

Potpuna (totalna) proteza

Potpuna proteza nadoknađuje nedostatak zuba i tkiva kod potpune bezubosti. U slučaju da se pacijentu mora izvaditi nekoliko preostalih zuba najprije se izrađuje imedijatna (privremena) proteza za zube koja se nosi sve dok tkivo ne zaceli te se čeljust u potpunosti ne formira.

Osnovni nedostatak u odnosu na fiksna i polufiksna rješenja je daljnje propadanje zubne kosti u čeljusti. Dodatni problem je nedostatak elementa za koji se proteza može bar malo učvrstiti što će povećati njenu nestabilnost. U ovom slučaju jedina stabilnost proteze može biti veštačko nepce koje će stvoriti vakuum između veštačkog i prirodnog nepca. Navikavanje na ovakvu mobilnu protezu (veštački zubi) je sporo i kao posledicu može imati učestali osećaj nelagode ili nagona na povraćanje te otežanog govora.

Delimična (parcijalna) proteza

Delimične proteze se koriste za nadoknađivanje više zuba u slučaju da je nemoguće izraditi most. Delimičnu ili parcijalnu protezu koristimo kada pacijentu nedostaje nekoliko zuba, ali ne svi.

Koristi se kao rješenje kada ne postoji mogućnost izrade mosta ili ugradnje zubnih implantata te kada pacijent želi ekonomičniji odnosno jeftiniji protetsku nadogradnju.

Proteza može biti u potpunosti izrađena od akrilata, no preporučuje se metalni kostur na koje se postavlja veštačko tkivo i zubi. Ova proteza se pričvršćuje kvačicama za zdrave zube.

Danas smo u mogućnosti izraditi tzv savitljive parcijalne proteze sa kvačicama u boji zuba.

Ugodnije su za nošenje a metalne kvačice koje pričvršćuju protezu zamjenjene su elastičnim kvačicama u boji zuba čime su estetski znatno prihvatljivije.

Zubne proteze na implantatima

Proteze na implantatima kao što i naziv govori, su zubne proteze koje se pričvršćuju na zubne implantate. Zubni implantati se ugrađuju u čeljust i na njih se nadograđuju posebna sidrišta koja kasnije drže zubnu protezu.

U gornjoj čeljusti za izradu zubne proteze  na implantatima potrebno je ugraditi 4 dok u doljnjoj dva su minimum.

PREDNOSTI POLUFIKSNE PROTETIKE

Uslijed gubitka svih zuba dolazi do resorpcije odnosno procesa propadanja kosti čeljusti.

Osim što će upotrebom polufiksnog protetskog rada biti sačuvana kost čeljusti, ovaj rad će pacijentu ponuditi odličnu stabilnost i poboljšati osjećaj sigurnosti koju niti jedan mobilni rad ne može pružiti. Po svojoj definiciji, polufiksni protetski radovi su svi oni radovi koji se postavljaju na zubne implantate bez obzira na koji način bili za njih učvršćeni.

U odnosu na fiksne protetske radove, polufiksni protetski radovi imaju mogućnost vađenja, lakše se mogu reparirati profesionalno očistiti a po potrebi mogu se i napraviti

Color Skin

Nav Mode

sr_RSСрпски језик