Ortodoncija

ortodoncija-ivankovic-slide1_1600_600

Ortodoncija je deo stomatologije koji se bavi ispravljanjem poremećaja rasta i položaja zuba.
Ortodontski tretman se može sprovoditi:

  • u dečijem uzrastu, bilo da dete ima sve mlečne zube ili ima mlečne i stalne zube;
  • kod odraslih osoba koje imaju sve stalne zube.

Terapija se može sprovoditi mobilnim aparatima (protezice), fiksnim aparatima (breketi nalepljeni na zube) ili kombinacijom obe vrste aparata.

ortodoncija-01

Sa koliko godina dete treba da se ortodontski pregleda?

Sa 7 godina, ukoliko problem nije primećen u ranijem uzrastu, jer se najveći broj poremećaja upravo razvija do tog vremena. Periodične kontrole i redovne posete dečijem stomatologu imaju izuzetan značaj. U određenom broju slučajeva na taj način se na vreme otkrije problem, što smanjuje vreme terapije i cenu.

Zašto se deca pregledaju u tako mladom uzrastu?
Rano otkrivanje i početak terapije omogućava vođenje nicanja u najpovoljnijem trenutortodoncijaku, u najpovoljniji položaj; očuvanje mesta za nicanje stalnih zuba i mogućnost vađenja mlečnih zuba u terapijske svrhe. Takođe rani tretman može skratiti vreme terapije, učiniti tretman lakšim i u nekim slučajevima i jeftinijim. Takođe mogu se obezbediti prednosti koje se kasnije nikako ne mogu postići.

Da li je ortodontska terapija skupa?
Ortodontska terapija može eliminisati potrebu za druge medicinske i stomatološke terapije. Fizičke i psihofizičke koristi su za ceo život, što svrstava ortodonciju u jednu od najboljih investicija za zdravlje i kvalitet života.

Koji je psihološki uticaj rane terapije?
Fizički izgled se odražava na popularnost, društvenu prihvaćenost, sigurnost i samopouzdanje. Ortodontska terapija može pomoći detetu da se lakše uklopi u društvo. Tretman može da smanji mogućnost nesigurnosti i emocionalne nestabilnosti koje često pogađa decu tokom kritičnog perioda puberteta. U periodu adolescencije pacijenti mnogo teže pristaju na ortodontsku terapiju.

Koja je još korist od ortodontske terapije mimo estetskog efekta?
Primarne koristi za zdravlje uključuje olakšanu funkciju, bolje čišćenje, pravilno žvakanje i ishranu i duži vek prirodnih zuba.

Zašto je uzrast adolescenata važan za ortodontsku terapiju?
To je period kada se lik najviše razvija. Terapija tada omogućava velik uticaj na sve promene u momentu kada se one dešavaju (u toku rasta deteta). Kada je rast kostiju lica već završen, korekcije su teže, a ponekad zahtevaju i hirurški tretman.

Šta raditi ako postoje sumnje u potrebu ortodontske terapije?
Čim se posumnja da je potrebna ortodontska terapija stomatolog šalje pacijenta specijalisti ortodontu. Tako će sve dileme biti rešene, a ranim pregledom mogu se izbeći i drugi problemi koji se pogoršavaju kako vreme prolazi.

Šta je problem ako se čeka da izrastu svi stalni zubi?
Problem je u gubitku vremena i terapijskih mogućnosti za jednostavnije rešenje problema. Iako se pacijenti mogu tretirati u bilo kom uzrastu, oni koji ranije započnu su u velikoj prednosti. Pravovremeni tretman može da isključi potrebu za hirurškom terapijom, vađenjem stalnih zuba, ili da spreči povrede i prelome zuba koji su u nepravilnom položaju. Takođe mnogo doprinosi i boljem psihofizičkom razvoju. Pacijenti imaju mnogo veću korist od kontrolisanog i usmerenog rasta zuba.

Color Skin

Nav Mode