Clear Aligner – Splint sistem

logo

Providne folije (splintovi) koje imaju izuzetan funkcionalni učinak, estetski su najprihvatljiviji, metod za dovođenje zuba u pravilan položaj. Za razliku od klasičnih fiksnih proteza koje se sastoje od bravica, lukova i elastičnih gumica, Splint Sistem dovodi zube u idealan položaj uz pomoć plastičnih, providnih folija, koje su praktično nevidljive, za razliku od standardnih fiksnih aparata.

Zbog toga ih pacijenti rado biraju, jer im omogućava ispravljanje zuba nevidljivo za okolinu.

Najčešće se pomeraju prednji zubi i tretman se sastoji od uzimanja otisaka zuba i izrade tri tanke, providne folije (splinta), koji postepeno vrše pritisak na zube i dovode ih u željeni položaj.

clear-aligners
hqdefault

Tretman, obično traje nekoliko meseci a prvi rezultati se vide vrlo brzo. Osim izuzetno lakog održavanje higijene, prednost ove metode u odnosu na klasične metalne bravice je u estetskom pogledu i komforu. Vrlo su prijatne za nošenje a skidaju se samo prilikom pranja i obroka.

Posebna karakteristika ovog sistema je terapija korak po korak. Koriste se tri različite debljine folija (mekane 0,5mm, srednje 0,625mm i tvrde 0,75mm). Trajanje jednog koraka je četiri nedelje tako da se svaka, od tri folije, nosi po nedelju dana, počevši sa najtanjom. Nakon tri nedelje, vrši se kontrola i uzima otisak zuba za drugi korak dok pacijent nosi zadnju foliju jos nedelju dana, dok se ne izradi novi set folija. Određivanje i kontrola koraka vrši se pomoću softvera.

Dozvoljeno pokretanje zuba u svakom koraku, je u opsegu od 0,5 do 1mm.

Svake tri nedelje se pravi novi set, koji potom služi kao osnova za sledeći, tako da se greške svode na minimum, za razliku od drugih sistema gde su svi koraci određuju na početku lečenja.

Splint sistem, od svog lansiranja, ima odlične rezultate i najčešće kod odraslih osoba sa blagim i srednje teškim slučajevima nepravilno raspoređenih zuba kao što su tesnac, intruzije, extruzije, dubok, ukršten ili otvoren zagrižaj, dijasteme itd. Kada zubi dostignu željeni položaj, na kraju tretmana se postavlja retenciona folija koja se nosi noću i ima ulogu da u narednh nekoliko meseci zadrži zube u isprvnom položaju zato što pomereni zubi imaju tendeciju vraćanja u raniji položaj.

Splint sistem obezbeđuje optimalan i precizan rezultat u kratkom vremenskom periodu i u većini slučajeva je isplativiji od fiksnih proteza.

 

Color Skin

Nav Mode

sr_RSСрпски језик